Gerrit Oebele de Boer en Kammeraat Jaqueline Smit zijn klaar voor vertrek: eindelijk heeft Kammeraat een eigen lease-auto. Een langgekoesterde wens van de studenten, die als maatjes langsgaan bij mensen thuis met dementie. Want niet elke cliënt woont vlakbij een bushalte of op fietsafstand. ‘En we willen geen mensen uitsluiten omdat ze lastig te bereiken zijn’, legt teamleider Jinke Dros uit. ‘Bovendien vergroot het de wereld van onze cliënten in Odensehuis Gerard Smit in Leeuwarden; zo kunnen we onze bezoekers nog eens meenemen op een uitje.’ En met een grijns: ‘Hij rijdt lekker, joh.’

De auto wordt geleast bij Friesland Lease en financieel mede mogelijk gemaakt door een gift van 450 artsen. Eerder dit jaar droegen zoveel artsen bij aan een landelijke actie tegen euthanasie bij vergevorderde dementie op basis van een wilsbeschikking, dat er een bedrag overbleef van zesduizend euro. Dit bedrag schonken de initiatiefnemers Boudewijn Chabot en Jaap Schuurmans – symbolisch met een gieter ter waarde van 6.000 euro – aan de Proeftuin Sociale Benadering Dementie. Vanmiddag gebruikte Hugo van der Wedden als projectleider van Kammeraat de gieter om de Volkswagen Up met het kleurige Kammeraat-logo te ‘dopen’. De Kammeraat-auto krijgt een vast parkeerplekje bij Odensehuis Gerard Smit aan de Eebuurt 14 in Leeuwarden.

De artsen vinden het belangrijk dat de samenleving investeert in kwaliteit van leven bij dementie. Kammeraat heeft als ‘core business’ om prettig gezelschap te zijn voor thuiswonende mensen met dementie, er samen opuit te gaan en een fijne tijd te hebben. Een mooie bestemming voor de donatie van de artsen, dus.

Kammeraat Jaqueline Smit en Odensehuis-bezoeker Gerrit Oebele – de Boer hebben wel zin in een ritje! Projectleider/onderzoeker Hugo van der Wedden doopt de lease-auto van Kammeraat met een gieter, die symbool staat voor een gift van 450 artsen eerder dit jaar. (Fotograaf: Sanne Derks)