Proeftuinen

Naast verhalenbanken zijn proeftuinen een belangrijk instrument in ons onderzoek, waarmee we betere ondersteuning ontwikkelen en in de praktijk brengen voor het leven met dementie. Door de kwaliteit van de zorg en ondersteuning te verbeteren, neemt het welzijn van mensen met dementie en hun mantelzorgers toe en dalen naar verwachting de totale zorgkosten.

De eerste proeftuin richtte de Tao of Care op in januari 2015, samen met zorgorganisatie KwadrantGroep: de Proeftuin Sociale Benadering Dementie (voorheen bekend als Proeftuin Dementie Friesland). In het boekje Proeftuin SBD – Zaaien en oogsten leest u er alles over.

Proeftuin Sociale Benadering Dementie - Zaaien en OogstenInmiddels is deze Proeftuin in Leeuwarden uitgegroeid tot een brede maatschappelijke samenwerking. Door het samen te doen met gemeenten, zorgverzekeraar De Friesland en Stichting De Friesland, zorgaanbieder ZuidOostZorg, Stenden hogeschool en het Friesland College Leeuwarden wordt het dementiepakket een co-creatie die financieel, organisatorisch én maatschappelijk een stevige fundering krijgt. Met de lessen die we er leren, realiseren we een dementiepakket dat straks landelijk een structurele verbetering van de dementiezorg betekent.