Het is zo ver: de praktijkfase van de Proeftuin Sociale Benadering Dementie is officieel van start gegaan. Gisteren vond de aftrap plaats voor het praktijkgedeelte van de Proeftuin SBD. Na de aftrap op 15 maart in Leeuwarden wordt nu een totaalpakket aan ondersteuning voor mensen met dementie én hun naasten ingezet, vanaf de diagnose tot en met de laatste fase. Eerst in Leeuwarden, binnenkort in Drachten en andere gemeenten, en op termijn hopelijk landelijk. Ruim honderd wijkverpleegkundigen en andere zorgprofessionals van de KwadrantGroep, regiomanagers, huisartsen, Kammeraten, mantelzorgers én mensen met dementie, verzekeraars, docenten en beleidsmensen van mbo, hbo én de gemeente Leeuwarden kwamen enthousiast, maar ook kritisch meedenken over ons Proeftuin-pakket. Wat vinden zij van het pakket? Wat zouden zij eraan toevoegen? Wat is al beschikbaar?

Onze tafelheren en -dames, bijna allemaal projectleider  in de Proeftuin, verzamelden alle tips, ideeën en kritische kanttekeningen. Want het gaat hier om een Proeftuin, waarbij de input van de mensen om wie het gaat, onmisbaar is. Die gebruiken we namelijk om het pakket te verfijnen en aan te passen waar nodig. In deze laatste fase van de Proeftuin onderzoeken we of onze praktijkoplossingen inderdaad doen wat ze moeten doen: de kwaliteit van leven zo lang mogelijk op peil houden voor mensen met dementie en hun naasten en de vraag naar professionele zorg verlagen.

Hoe we dat willen bereiken, leest u in dit boekje: Proeftuin SBD – Zaaien en oogsten

Ondanks zijn drukke agenda op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen kwam ook de burgervader van Leeuwarden Ferd Crone langs om dit boekje in ontvangst te nemen.